Obisnuirea copilului cu igiena dentara (II)

A doua perioada importanta in viata copilului, legata de crearea obisnuintelor de igiena bucala este cea care incepe cu 5 ani. Exista doua motive majore pentru care, incepand cu aceasta varsta, trebuie sa implementam noi obisnuinte:

  • dupa aceasta varsta manualitatea copilului se imbunatateste major, deci el poate sa inceapa sa se spele singur pe dinti
  • dupa aceasta perioada dispare reflexul de deglutitie automata la copil, acel reflex prin care copilul inghite automat orice corp strain introdus in gura

Crearea manualitatii

Manualitatea necesara pentru realizarea periajului corect se face cu tact si rabdare, prin repetitie. Parintele va indemna copilul sa se spele pe dinti singur, in ideea ca „ai crescut mare”. Adaptarea la noua situatie poate sa produca o impotrivire din partea copilului, deoarece acestuia ii este mai comod sa fie spalat pe dinti decat sa se spele singur.

Pentru motivarea copilului, el trebuie implicat in :

  • alegerea unei noi perii de dinti, care sa contina personaje preferate din filme sau desene animate
  • alegerea unei noi paste de dinti, tematica (vezi mai sus, la peria de dinti) sau cu un gust nou, exotic.

Aceste exemple de motivare a inceperii spelarii pe dinti pot fi completate cu altele sau, de la caz la caz, cu amenintarea copilului cu pedepse (nu te mai uiti la desene, etc.) Fiecare parinte stie cel mai bine cum sa convinga propriul copil, cu motivare pozitiva sau negativa (morcovul sau batul). Personal recomand motivarea pozitiva.

Este important ca parintele sa fie tolerant cu copilul, sa nu-l certe daca nu face progrese de manualitate rapide. Fiecare copil face progrese in ritmul lui si acest ritm trebuie respectat. In acelasi timp trebuie delimitat ritmul mai lent de adaptare de lenea caracteristica varstei.

Ce pasta de dinti si cata pasta folosim

Pana la o varsta de 7-8 ani recomand folosirea in continuare a pastei de dinti pentru copii. Copilul poate avea o obisnuinta de a inghiti o parte din pasta de dinti, iar eventualele efecte negative ale acestui lucru (ingestia de flor) trebuie contracarate prin folosirea pastei de dinti pentru copii, care are o incarcare mai mica cu flor. In acest caz, putem pune pasta pe perie cat isi doreste copilul, fara exagerari (prea multa sau prea putina).

Sunt cazuri in care copilul prefera paste de dinti de adulti, pentru ca acestea au o intensitate mai mare a senzatiei mentolate. In acest caz e foarte important ca sa punem pe perie pasta de dinti de dimensiunile unui bob de mazare, nu mai mult. In acest fel, incarcarea cu flor este limitate si nu exista riscul hiperflorozei.

Mentinerea ritualului

Omul are o caracteristica interesanta: obtine rezultante constante intr-o activitate, daca isi face un ritual zilnic pentru realizarea acestei activitati. Cu igiena orala este la fel. Recomand mentinerea ritualului de spalare pe dinti impreuna, parinti cu copii, atunci cand este posibil, mai ales seara, inainte de culcare. Acest lucru creaza premisele pentru o mentinere a unei bune igiene bucale.

Adjuvanti de igiena

Cei mai importanti adjuvanti ai igienei dentare sunt apele de gura si ata dentare. Ei necesita o buna coordonare si manualitate (ata dentara) cat si un control perfect al lichidului apei de gura, pentru a realiza gargara si a evita inghitirea (apa de gura). De aceea recomand invatarea copilului cu aceste procedee incepand de la varsta de 10 ani.

Procesul de invatare corecta

Trebuie avuta grija pentru ca sa fie predate tehnicile corecte, atat cele de igiena dentara prin periaj, cat si procedeele adjuvante de igiena. Pentru aceasta este recomandabila cererea asistentei medicului stomatolog, care va demonstra atat periajul dentar cat si folosirea atei dentare, pe un model didactic.

Exista la ora actuala si modalitati multimedia de invatare a tehnicilor de igiena, sub forma de filme.

Pentru tehnici de folosire a atei dentare, recomand filmul de mai jos:

Pentru periaj, recomand tehnica virbatorie Bass, din filmul de mai jos:

Igiena in cazuri speciale: aparate ortodontice

Perioada copilariei este cea in care poate apare necesitatea purtarii aparatelor ortodontice, fixe sau mobile. In functie de tipul aparatului, tehnicile de igiena dentara pot fi modificare sau specializate. Medicul specialist ortodont va fi cel care trebuie sa ofere detalii legate de igiena cu necesitati speciale din timpul purtarii aparatului ortodontic.

Parintii trebuie sa fie prezenti la sedinta in care copilul va fi invatat cum sa se spele pe dinti in aceasta situatie. Scopul acestei vizite este pentru ca parintele sa invete si el modul corect de igiena, pentru a putea supraveghea copilul in timpul igienei si a-i corectat metoda de igiena, pentru ca aceasta sa fie eficienta.

Concluzii

Igiena dentara trebuie sa fie „o afacere de familie”. Ca parinte, trebuie sa stii sa inveti copilul metodele adecvate si corecte de igiena, dupa ce ceri ajutorul medicului dentist. De asemenea, trebuie sa faci igiena dentara impreuna cu copilul sau, in cazul in care copilul se spala singur pe dinti, sa-l verifici si sa-l trimiti sa se spele pe dinti din nou, in cazul in care periajul a fost insuficient.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s